Csúcson az ipari termelés

Éves összehasonlításban a decemberi növekedés volt a legerősebb a tavalyi negyedik negyedévben.

MA
2015. 02. 06. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt a termelés 2013 azonos hónapjához mérve. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy decemberben a járműgyártásban kisebb növekedés volt a megszokottnál: a 20 százalék körüli átlagos bővülés helyett csak 10 százalékos éves emelkedés lehetett ebben az ágazatban.

Éves összehasonlításban a decemberi növekedés volt a legerősebb a tavalyi negyedik negyedévben az októberi 1,5, és a novemberi 5,6 százalékos növekedés után a kiigazítatlan adatok szerint. A novemberi adatot  a korában közölt 5,8 százalékról módosította a KSH lefelé.

Havi összevetésben harmadszor csökkent az ipari termelés mutatója decemberben az augusztusi 5,8 és az októberi 2,9 százalékos visszaesés, illetve a júliusi 1,3, a szeptemberi 2,9 és a novemberi 3,2 százalékos emelkedés után.

A KSH a tavalyi részletes ipari termelési adatokat február 12-én közli.

Elemzők szerint továbbra is kedvezőek az ipari termelés kilátásai, annak ellenére, hogy az autógyárak decemberi leállása miatt számítani lehetett a havi csökkenésre.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta, hogy az ipari konjunktúra ugyan lanyhult, de továbbra is jó szinten teljesít az ágazat, a különböző bizalmi indexek bár némileg csökkentek, de még mindig közel vannak a történelmi csúcsokhoz, ami azt jelzi, optimisták a vállalati vezetők, a rendelésállomány is szépen bővül. Az idén várhatóan a hazai és a német ipar közötti szinkron ismét helyreáll – tette hozzá az elemző

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.