Dombrovskis: A hitelprogram a követendő út Görögország számára

Az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke szerdán elmondta: nem mindegy, mit ért Athén hitelmegállapodáson.

MD
2015. 02. 18. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lett politikus közölte: szeretné papíron leírva látni, hogy pontosan mit is szeretne kérni a görög kormány, addig nem tud érdemben hozzászólni ehhez a kérdéshez. A bizottság alelnöke ismételten hangsúlyozta: az eurócsoport hétfői tanácskozásán az vált világossá, hogy a pénzügyminiszterek szerint a jelenlegi kedvezményes hitelcsomagból és az ahhoz kapcsolódó reformprogramból álló csomag meghosszabbítása a követendő út. Ezt az új görög kormány elutasítja, mondván: a választóktól éppen arra kaptak felhatalmazást, hogy véget vessenek a programnak.

Valdis Dombrovskis rámutatott: lehet arról tárgyalni, hogy a programban lefektetett intézkedések bármelyikét más lépésekre lehessen cserélni, de azok fiskális hatása ugyanakkora kell, hogy legyen, vagyis a program nem változhat lényegesen. A bizottság alelnöke úgy érvelt, hogy a program meghosszabbításával időt is lehetne nyerni a további tárgyalásokhoz, a programhoz rendelt keretben még van pénz, amelyhez Görögország akkor juthat hozzá, ha a megállapodást meghosszabbítják és lezárul az annak végrehajtását ellenőrizni hivatott, úgynevezett felülvizsgálat.

Dombrovskis mindazonáltal nem hagyott kétséget afelől, hogy az esetleges döntést a pénzügyminisztereknek kell meghozniuk az eurócsoportban, a bizottság pusztán előmozdítani igyekszik a megegyezést.

Arra a kérdésre, hogy mi történik majd március 1-jén, miután a program véget ér, Dombrovskis úgy válaszolt, hogy Görögország nehézségekbe ütközhet, ha pusztán piaci forrásokból óhajtja biztosítani finanszírozását. Mint mondta: a gazdasági környezet gyorsan változik, és sajnos nem a jó irányba, aggasztó tendenciákat látnak. A korábbi lett kormányfő emlékeztetett, hogy a fiskális célok nem elérhetetlenek Görögország számára, miután a tavalyit is sikerült teljesítenie. A politikus figyelmeztette Görögországot, hogy ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amelyek a program lényegét változtatnák meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.