Életmentő segítség

A sertéstartók szerint az utolsó pillanatban érkezik a többlettámogatás, az orosz embargó ugyanis alaposan kivéreztette az ágazatot.

2015. 02. 10. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életmentőnek nevezte a 8,62 milliárd forintos tenyészkoca-állatjóléti támogatást Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. A többlettámogatás szerinte több működő állattartó telepet menthet meg, illetve a beruházást tervező gazdálkodókat is megerősítheti. Több olyan fiatal gazda és kezdő mezőgazdasági vállalkozó van, aki anyakoca vagy tenyészállomány vásárlását tervezi, nekik is kedvez az új jogcím bevezetése.

A lehetőségről a hét végén Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa beszélt. Jelezte: a meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást mellé érkezik a több milliárd forintos program, így idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók. Ez az összeg a tavalyi keret dupláját jelenti. A sertésprogramon belül javasolt segítségi kérelmet a kormány tavaly ősszel nyújtotta be az Európai Bizottságnak, a brüsszeli testület január végén hagyta jóvá. A miniszteri biztos szerint a keretösszeg – kocánként maximálisan 38 580 forintos támogatással számolva – összesen 222 ezer kocánál jelent közvetlen segítséget. Igaz, mindez csak azoknak jár, akik tenyésztéssel is foglalkoznak, nem csak hizlalással.

Kiss György kiemelte: az utolsó pillanatban jön a lehetőség, az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmi vita miatt ugyanis önköltségi ár alá esett a sertés kilónkénti felvásárlási ára.

A mélyponton lévő sertésárakra tért ki lapunknak Tóth István is. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint az orosz embargó miatt a német és a lengyel termelők – akik korábban nagy mennyiségben szállítottak sertéshúst az orosz piacra – készletei az uniós piacon „kóvályognak”, ami így jelentősen lenyomta az árakat. Ettől függetlenül a világpiacon is csökkenő tendencia alakult ki az elmúlt időszakban. A szövetség titkára szerint a két folyamat nyomán 80 forinttal esett a sertés kilónkénti ára, s bár a drámai áresés már megállt, kisebb hullámzásokra még számítani kell.

A szövetség titkára  más problémára is felhívta a figyelmet, miután a sertéstartóknak az alacsony árakon kívül újabb kihívással kell szembenézniük. A szaktárca ugyanis szeretné kiterjeszteni az úgynevezett prrs-mentesítést. A sertéseket sújtó, reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindróma ellen hozott intézkedések biztatónak tűnnek, ugyanakkor a gazdálkodókra olyan terhet rónak, amit sokan  nem tudnak vállalni. A betegség elleni küzdelem ugyanis jelentős költségekkel jár.

Arra a kérdésre, hogy a kibővített támogatás hatással lesz-e a sertéslétszám emelkedésére, a szakértők szkeptikus választ adtak. Kiss György szerint ahhoz, hogy érdemi növekedést érjünk el az ágazatban, jelentős fejlesztésekre volna szükség a genetika, a technológia és a takarmányozás terén egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.