Európában először lépett Magyarország

A Hungaro Control eltörölte a magyar légtérben az eddig létező útvonalakat, a repülőgépek korlátozások nélkül repülhetnek a légtérben.

BLM
2015. 02. 05. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HUFRA „hungarian free route” (szabad útvonal) új forgalomszervezési koncepció lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb, töréspontok nélküli egyenes útvonalakon közlekedhetnek a repülőgépek, ezzel a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékű kerozint takaríthatnak meg évente, és 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe. A HUFRA nem csak a légtérhasználók számára szolgál számos előnnyel, de a légi navigációs szolgálat kapacitását is optimalizálja, és csökkenti az irányítók leterheltségét, ezzel közvetve hozzájárul a repülésbiztonság további növeléséhez.

A légtér megnyitása az Európai Bizottság rendelete szerint minden tagállamra nézve kötelező, a végső határidő 2022. január 1-je, ettől kezdve minden 9 ezer méter feletti légtérben kötelező lesz az alkalmazása. A Hungaro Control jelezte: több államban már bevezették a eljárást, de azt csak időbeli vagy térbeli korlátozás mellett alkalmazzák, a Hungaro Control viszont idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette az előírást.

Szepessy Kornél, a Hungaro Control vezérigazgatója a közleményben kifejtette: az Eurocontrol és a közép-európai funkcionális légtérblokk országai is követendő példának tekintik a magyar légi navigációs szolgálat által kidolgozott megoldást. Jelezte, hogy az államhatárokon átívelő „free route” működés technikai és operatív feltételeinek megteremtéséről már tárgyalásokat folytatnak az osztrák és horvát, valamint a szlovén légi navigációs szolgálat vezetőivel.

A bevezetés előtt több hetes gyakorlatsorozatot hajtottak végre a Hungaro Control saját kutatási-fejlesztési központjában, és egyeztettek a magyar légteret jellemzően használó húsz légitársaság szakembereivel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.