Futball-legendák a HSBC bank adóbotrányában

Több millió fontot kereshetett a bank azzal, hogy létrehozták Nagy-Britannia legnagyobb adóelkerülési csomagjait.

RZ
2015. 02. 20. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HSBC bank óriási csalási botránya Nagy-Britanniában robbant ki, de rövidesen behálózta az egész világot. A pénzintézet azonban nem csak titkos számlákkal állt a különleges szolgáltatásokra vágyó ügyfelek rendelkezésére. A bank szakértői speciális – látszólag befektetési – csomagokat is létrehoztak, amelyek célja ugyanúgy a kreatív adózás volt. Ezen adóelkerülési eszközök közé tartozott az Eclipse 35 is, melyet mások mellett a Manchester United egykori menedzsere, Sir Alex Ferguson és Sven-Göran Eriksson volt angol szövetségi kapitány is használt.

Az összes Eclipse-csomagból a bank állítólag összesen 8 millió fontot kaszált, a volt futballedzők által is használt Eclipse 35 ebből 2,3 milliót termelt. Létrehozásuk után, a kétezres évek közepén ezeknek a csomagoknak, adóelkerülő megoldásoknak az eladását független pénzügyi cégekre bízták.

Az Eclipse 35 – melybe mintegy 300 ember fektetett be – lényege filmek közösségi szponzorálása volt, ám a fellebbviteli bíróság szerint mindez csak fedőtörténetként szolgált az adózás kikerülésére. Ez az alapján lehetséges, hogy az ügyfeleknek összesen akár 635 millió fontot is össze kell majd szedniük, hogy megtérítsék az okozott kárt. A HSBC az összes ilyen kreatív adóséma segítségével mintegy 10 millió fontos bevételre tett szert, ugyanis az Eclipse-en kívül még kétmillió font érkezett a hasonló elven működött Zeus-rendszer oldaláról is.

David Gauke államtitkár az Eclipse 35 bírósági elmarasztalása után szerdán arról beszélt, hogy a brit kormány elkötelezett az adóelkerülés felszámolására, az Eclipse-hez hasonló trükkös megoldások pedig megsértik mindazokat az állampolgárokat, akik becsületesen kifizetik, amivel tartoznak az államnak.

Az ügy annak fényében különösen érdekes, hogy a brit HSBC bank HSBC Private Bank nevű svájci leányvállalata ellen pénzmosás, adócsalás és törvénytelen banki tranzakciók gyanúja miatt indult eljárás. A Le Monde című napilap szerint a nyomozó hatóság számításai alapján több mint 180 milliárd eurót rejtettek el 2006–2007-ben a bank számláiról. A minap házkutatást is tartottak a svájci leányvállalat genfi irodájában. Magyarországról a SwissLeaks nevű oldal összesítése szerint 163 ügyfél nevére nyitottak 259 számlát, és mintegy 122,5 millió dollárnyi pénzt – azaz körülbelül 33-34 milliárd forintot tartottak a titkos számlákon, azonban a befektetők kiléte mindmáig nem ismert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.