Hatalmas pluszbevételt hoztak az online kasszák

227 milliárd forinttal több áfabevétel csorgott be a kereskedelmi szektorból tavaly, mint 2013-ban.

VZ
2015. 02. 19. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a lappal azt közölte, hogy kiugróan több általános forgalmi adót vallottak be a feketegazdaság által leginkább érintett kereskedelmi szektorban tavaly, ami egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének és az új pénztárgépek sikerének.

Az államtitkár rámutatott arra is, hogy tavaly az előző évinél csaknem 22 százalékkal, mintegy 66 milliárd forinttal több áfabefizetési kötelezettségről adtak számot bevallásaikban a kiskereskedelmi szektor azon szakágazataiban, amelyek az áfacsalásokkal legérintettebb területeknek számítottak.

Az áfával nem az a legnagyobb gond, hogy igyekeznek eltitkolni, hanem az, hogy van – olvassa el a Naiv blog különvéleményét a témában!

A pénztárgépek online kapcsolattal rendelkező, új kasszákra történő lecserélésének lényege az adóügyi ellenőrző egység, amely az adóhatósággal kommunikál. Ennek előnye, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerverén bármikor megjeleníthetik a pénztárgép pillanatnyi állapotát. Az egység minden műveletet tárol, kívülről nem lehet manipulálni, titkosított kóddal kommunikál az adóhatóság rendszerével. A csatlakozáshoz nem szükséges vezetékes internetkapcsolat, az adatátvitel a mobilszolgáltatók rendszerén zajlik. A technológiát még 2013-ban mutatták be, és némi noszogatás után tavaly sikerült is bevezetni, azóta pedig újabb szakmákat terveznek bevonni a kereskedők után, hamarosan a taxisoknak, a kozmetikusoknak és a fodrászoknak is kötelező lesz az online kassza használata. A kormány a feketegazdaságot visszaszorító intézkedéstől az áfabevételek jelentős növekedését várja, és úgy tűnik, a várakozás bejött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.