Hulladék: ötmilliárdos program zárult le

A beruházás megvalósítására természetvédelmi és közegészségügyi szempontok miatt is szükség volt.

MA
2015. 02. 10. 21:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam száz százalékban finanszírozta.

V. Németh Zsolt felidézte: Magyarország uniós csatlakozását megelőzően 2667 szemétgödör volt országszerte. Ezek súlyos környezeti terhelést jelentettek, ezért kezdeti lépésként – még a PHARE-program keretében – az egész országban felmérték a szeméttelepek pontos helyét és az általuk jelentett kockázatot.

Emlékeztetett arra is, hogy az uniós csatlakozáskor át kellett ültetni az EU-s hulladékgazdálkodási szabályokat a magyar jogrendszerbe. Ennek értelmében pedig 2009. június 30-ig be kellett zárni vagy át kell építeni azokat a tározókat, amelyek semmilyen műszaki védelemmel nem rendelkeztek.

Az államtitkár szerint mostanra a lerakók mintegy felét sikerült rekultiválni, a 2020-ig terjedő programozási időszakban tehát van még feladat. A Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Programban lesznek források e kötelezettségek maradéktalan teljesítésére – tette hozzá államtitkár.

V. Németh Zsolt rámutatott: „másként tekintünk ma már a hulladékra is: egyre inkább erőforrást látunk benne”.
Hangsúlyozta, hogy elsősorban az újrahasznosítást kell előnyben részesíteni. A feleslegessé vált ruhákat, műszaki cikkeket oda lehet adni azoknak, akik még használni tudják, ha ez nem lehetséges, anyagában kell hasznosítani a hulladékot. Ezt kövesse csak az ártalmatlanítás, illetve a termikus hasznosítás, s csak a legvégén maradó, hasznosíthatatlan anyagok kerüljenek a lerakókra – vázolta a szemléletváltozás lényegét.

Habis László, Eger polgármestere, a hulladékgazdálkodási társulás elnöke arról beszélt, hogy egy-egy ilyen projekttel a korábbi generációk által elkövetett hibákat kell helyrehozni. Rámutatott: a beruházás részeként a két korábbi egri lerakót is rekultiválták, amely nemcsak az itt élők, hanem a történelmi borvidék és az egri, illetve egerszalóki gyógy- és termálturizmus, és így az idelátogatók szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

A kivitelező konzorciumot vezető Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója, Puskár Anett elmondta: a 2012 nyarán kezdődött beruházás keretében a 81, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei település alkotta társulás 36 önkormányzatának 38 lerakóját számolták fel, illetve rekultiválták. A program mintegy 230 ezer embert érintett, a munkák során 3,8 millió köbméternyi hulladékot rekultiváltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.