Jelentősen megugorhat a cukor ára

Böjtje lehet a mostani jelentős cukorárcsökkenésnek – nyilatkozták piaci szereplők a Napi Gazdaságnak.

MA
2015. 02. 10. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal olcsóbb lett a cukor: sok magyarországi üzletláncban már kilónkénti 160 forint körüli áron is megtalálható. A világpiaci nyerscukorárak három éve csökkenő tendenciát mutatnak, ám az elemzők ennek a trendnek a lassú kifutását jósolják – írja a Napi Gazdaság.

A név nélkül nyilatkozó piaci szereplők szerint a világpiaci kínálat szűkösségével és az Európai Unió rugalmatlan szabályozásával indokolt 2011-es ársokk után egy lassú visszarendeződés vette kezdetét. Az árak a legnagyobb áruházláncokban egy éven belül 300 forint alá csúsztak vissza, ám a csökkenés itt nem állt meg – hívják fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint utoljára 2002-ben volt ilyen alacsony a bolti cukorár.

Ugyanakkor a csökkenés mértéke nem hozható összefüggésbe a világpiaci árak vagy az árfolyamok alakulásával, sokkal inkább az unióban érvényes speciális szabályok és a közösségen belül kialakult piaci folyamatok döntenek – emelték ki a szakértők a lapnak.

„Az EU átlagos piaci fehércukor-ára az egész közösségben másfél éve folyamatosan csökken, a tonnánkénti 700 euró feletti tartományból immár 450 euró alá esett.” A tényleges termelői árak pedig még ennél is alacsonyabbak: a jelenlegi árszint hazánkban és a környező országokban tonnánkénti nettó 400 euró körüli árnak felelnek meg – teszik hozzá.

Kiemelték, hogy ezek az értékek azt sugallják: az európai piaci mozgások mögött a belföldi túltermelés és hatalmas felesleges készletek húzódhatnak meg. Azonban az unió cukorkészletei – legalábbis kvótacukorkészletei – nem magasak, importálni pedig a jelen helyzetben nem éri meg. Az Európai Bizottság mindezek alapján előrejelzésében arra jutott, hogy import nélkül a következő kampányig az EU kvótacukorkészletei 865 ezer tonnára csökkenhetnek.

A szakértők úgy vélekednek: az európai piacot kiegyensúlyozó import addig nem élénkülhet meg, amíg vagy további drámai világpiaci árzuhanás nem történik, vagy Európában nem kezdenek emelkedésbe az árak – olvasható a Napi Gazdaság cikkében. „Ha mindkettő elmarad, könnyen lehet, hogy a piac megint csak akkor kapcsol, amikor a készletek elfogytak, vagyis ismét áremelés lesz a vége” – hívják fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.