Jó eséllyel az MVM veheti meg a szlovák villamos műveket

Így négy működő és két épülő blokkal bővülhet az MVM-csoport érdekeltségébe tartozó áramtermelési portfólió.

MA
2015. 02. 04. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az atomenergia felhasználásával hosszú távon számolnak. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló két új tervezett blokk mellett a Slovenské elektrárne 66 százalékos részvénypakettjének megvásárlása is ezt szolgálhatja – hangzott el.

Baji Csaba azt mondta, hogy jók az esélyei az MVM-nek a szlovák villamos művek részvénycsomagjának megvásárlására. A magyar energetikai vállalat és a Mol-csoportba tartozó Slovnaft ajánlata már túljutott az első rostán. A döntés legkorábban áprilisban születhet meg az elnök-vezérigazgató szerint.

Az MVM-csoport és konzorciumi partnere nem kötelező érvényű árajánlatot tett az Enel-csoport értékesítési szándékára reagálva – emlékeztetett Baji Csaba.

Úgy véli, a sikeres vétellel olyan eszközállomány jöhet létre az energetikában, amely megfizethető árú villamos energiát biztosít a régióban, szavatolja a térség energiabiztonságát, a fenntartható fejlődést szolgálja, valamint támogatja a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést. Hozzátette, hogy a nyereséges gazdálkodást elősegítve új piacok nyílhatnak meg az érintett társaságcsoportok előtt.

Baji Csaba szerint ajánlatuk a szlovák villamos művek számára is jó együttműködési lehetőséget ígér, kölcsönös előnyök, szinergiák érhetők el.

Az üzleti tranzakció pénzügyi hátteréről az elnök-vezérigazgató annyit mondott, hogy az MVM rendelkezik a vásárláshoz szükséges erőforrással. Hozzáfűzte: tekintve a Szlovákiában már működő négy atomerőművi blokkot és a Mohiban épülő két blokkot, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Molhoz tartozó Slovnaft konzorciumával létrejövő cégcsoport olyan termelői portfólióra tehet szert, amely a régióban meghatározó.

Az MVM-csoport eredményesen gazdálkodott tavaly, a várakozások szerint 2014. évi árbevétele eléri az 1200 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.