Liga: gyakorlatilag észrevétlenné váltak a sztrájkok

A szakszervezeti szövetség szerint ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon.

BLM
2015. 02. 18. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) február 18-át a sztrájk napjává nyilvánította, miután a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkáltatói oldala továbbra sem fogadja el a sztrájkjog nemzetközi szintű védettségét.

Jelentősen kibővült a sztrájk jogellenességének fogalma a 2010-es sztrájktörvény-módosítással – írta Kéri Ádám, a Liga jogi szakértője a tájékoztatásban. Jogellenesnek minősül a sztrájk akkor, ha a felek nem működnek együtt a munkabeszüntetés során, akkor is, ha visszaélnek a sztrájkjoggal, valamint abban az esetben is, ha az elégséges szolgáltatás teljesítését gátolja a sztrájk olyan szolgáltató esetében, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet folytat.

A szakértő szerint a megváltozott szabályozás egyrészt általános kategóriák – joggal való visszaélés, együttműködési kötelezettség – beemelésével definiálatlan fogalmaktól teszi függővé a sztrájk jogszerűségét. Ezen kívül az elégséges szolgáltatásban való megállapodás is feltétel lett, amit vagy a törvény definiál, vagy a felek határoznak meg. A törvényi meghatározás olyan magasan határozza meg az elégséges szolgáltatás szintjét, hogy az észrevétlenné teszi a sztrájkot – írta a szakértő.

Amikor a feleknek kellene megállapodniuk az elégséges szolgáltatás mértékében, de ez nem sikerül, a bíróság dönt róla. Azonban a bíróságok eljárása elhúzódik, több esetben előfordult, hogy akkor hoztak döntést, amikor a sztrájk már aktualitását vesztette – jegyezte meg a jogi szakértő a tájékoztatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.