Még hogy a minimálbér miatt nem lehet olcsóbb a kenyér?

A Munkástanácsok Országos Szövetsége fel van háborodva a hasonló érvelésen.

MNO
2015. 02. 03. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkástanácsok MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: „az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ügyvezetőjét kevéssé zavarják a tények, amikor első helyen a minimálbérek növekedését említi”.

A munkavállalói képviselet felhívja a figyelmet arra, sok pékségben csak minimálbéren fizetik a dolgozókat, és szerintük távol áll a valóságtól, hogy a pékeknek a minimálbéresek miatt megy rosszul.

A 2013. évi nyilvános eredmény kimutatás alapján a szövetség három pékség adatait ismertetve azt írja, hogy az egyik, a budapesti agglomerációban működő, ismert nevű cégnek az előző évhez képest az árbevétele csaknem 20 százalékkal, a nyeresége 40 százalékkal nőtt, amely után 6,3 százalékos kulccsal adózott. Eközben a bérköltsége 6,7 százalékkal, jóval az árbevétel és a nyereségnövekedési ütem alatt emelkedett.

A munkástanácsok számítása szerint egy másik, Szabolcs megyei pékségnél az anyagköltségek levonása után maradó, úgynevezett hozzáadott érték 33 százalékkal nőtt, a minimálbéren foglalkoztatott pékek bérét azonban ettől jóval elmaradó mértékben, 5,8 százalékkal emelték meg.

A harmadik, ugyancsak Szabolcs megyei vállalat 2013-ban veszteséges volt annak ellenére, hogy az árbevétele csaknem 10 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A cég nem a béremelésektől lett veszteséges, mivel a bérköltségét az elért 10 százalékos áremelkedés ellenére 15 százalékkal csökkentette. A veszteség az anyagi ráfordítások 25 százalékos növekedéséből származott, amit azonban semmilyen begyűrűző áremelés nem indokolhatott, legfeljebb a rossz gazdálkodási döntések – írja közleményében a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.