Megfordulhat az Erstével a világ

Jönnek a pozitív adatok az osztrák óriásnál.

MNO
2015. 02. 27. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters által megkérdezett elemzők 33,6 millió eurós veszteséget vártak a 2014-es negyedik negyedévre, de az Erste Group hitelezési tevékenysége nőtt és javult az eszközállományának minősége.

Az Erste üzemi bevétele az egy évvel korábbi 1,73 milliárd euróról 1,76 milliárd euróra nőtt a negyedik negyedévben, az üzemi eredmény 760 millió euróról 757 millió euróra csökkent.

Andreas Treichl vezérigazgató szerint most már reális esélyük van rá, hogy a következő két évben nyereségesen működhessenek minden piacukon. Két nagy problematikus terület volt, Románia és Magyarország, de mindkét országban jelentősen jobbnak látszik a helyzet, mint tavaly.

A vezérigazgató szerint az összes vetélytársa mellett az Erste van a legjobb helyzetben Közép-Kelet-Európában. 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben se számítanak rossz meglepetésekre.

A kedvező negyedik negyedéves teljesítmény ellenére 2014 egészében jelentős, 1,44 milliárd eurós vesztesége volt a bankcsoportnak, szemben a 2013-as 60 millió eurós nyereséggel. A veszteség legnagyobb forrásai különböző goodwill-leírások voltak Romániában, Horvátországban és Ausztriában, illetve a magyarországi devizahitelek forintosítása is egy nagyobb kiadási tételt jelentett.

Az Erste az üzemi eredményének 5 százalékos csökkenésére számít 2015-ben, egyrészt a tartósan alacsony kamatlábak miatt, másrészt mert Romániában és Magyarországon csökkenni fog üzemi eredménye. Andreas Treichl szerint a bankcsoport nem tervez terjeszkedést sem idén, sem jövőre.

Az Erste negyedéves jelentése szerint a görögországi helyzet romlása, a kelet-ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó negatív fejlemények és egyes, például horvátországi, fogyasztókat védő kezdeményezések befolyásolhatják negatívan a bankcsoport működési környezetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.