Megkezdi működését az új eszközkezelő

Az év második felétől az eszközkezelő átveszi a rossz ingatlanhiteleket a bankoktól.

MA
2015. 02. 01. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jelenleg a cég szervezetének felállítása folyik: szakmai egyeztetések zajlanak, ahol azokat az elveket és módszertanokat határozzuk meg, amelyek alapján az év második felétől az eszközkezelő átveszi a rossz ingatlanhiteleket a bankoktól” – mondta el Kandrács Csaba, a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (Mark) Zrt. vezérigazgatója és az igazgatóság elnöke.

Leszögezte: a cég koncepciója nem bankmentésről, hanem a jegybank mandátuma alapján a pénzügyi stabilitás növeléséről, a monetáris politikai döntések gazdaságba történő átgyűrűzésének hatékonyságáról szól. „A megfelelő hitelezés és a hazai gazdasági növekedés ösztönzése a cél. A Mark működése nyomán a kereskedelmi bankok forrásaik jelentős részét immár nem tartalékképzésre, hanem valódi hitelezésre fordíthatják” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt években a gazdasági válság és a válság előtti nem felelős banki finanszírozási gyakorlat nyomán jelentős összegű nem teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelállomány alakult ki a magyar bankrendszerben. A Mark küldetése, hogy ezt a problémát mintaszerűen megoldja, a rossz hitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a hazai banki portfóliókból és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak.

Jelezte: a jegybanki eszközkezelő működését tíz évre tervezik. A társaság kiszámíthatóságra és korrekt párbeszédre törekszik a pénzpiaci szereplőkkel és a hitelezett vállalkozásokkal. „A Mark intenzív és folyamatos szakmai egyeztetéseket folytat a Magyar Bankszövetséggel, de valamennyi érintett nemzetközi szervezettel is konzultálunk, így az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF szakértőivel is tárgyalunk annak érdekében, hogy megértessük a Mark küldetését, és hogy működésünk megfeleljen a vonatkozó szabályoknak” – nyomatékosította Kandrács Csaba.

Fontos körülmény, hogy a bankok önként dönthetnek az eszközvásárlási programban való részvételről. A hitelköveteléseket és az ingatlanokat pedig alapos vagyonértékelés után, piaci áron veszi majd meg a Mark. „Egyedi esetekben hitelt vagy refinanszírozást is nyújtunk, ha üzleti szempontból így érhető el a legmagasabb megtérülés” – mondta a vezérigazgató.

Kandrács Csaba kiemelte: a feltételek kialakítása után a követelésvásárlásokat várhatóan 2015 második felében kezdik meg. Az eszközök megvásárlása és későbbi továbbértékesítése pedig nyilvános pályázatok, meghívásos tenderek, illetve egyedi megkeresések útján zajlik majd. Várhatóan egy eszközvásárlási regisztrációs időszakot hirdetnek meg a bankok számára. Ezután minden olyan kétes kintlévőségre, eszközre ajánlatot tesznek, ami megfelel az előzetes kritériumoknak – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.