Mit lépnek a németek a görög vizsgálatra?

Felülvizsgálja a görög kormány a 14 regionális repülőtér privatizációját.

TK
2015. 02. 14. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fraport és konzorciális partnere, a görög Copelouzos Group ipari csoport 1,234 milliárd euróért szerezte meg negyvenéves időtartamra tizennégy görögországi regionális repülőtér üzemeltetési jogát. Az ügylet egyike volt a legnagyobb privatizációknak, amelyet a kormány a pénzügyi válság 2009-es kitörése óta végrehajtott.

A tender eredményét tavaly november végén hirdette ki a privatizációs hivatal. A nyertes pályázók az első négy év alatt 330 millió modernizációs beruházásra tettek ígéretet. Az üzemeltetésre megnyert reptereken tavaly 19,1 millió utas fordult meg.

A Fraport a repülőterektől 2016-ban több mint 180 millió euró forgalom mellett 90 millió eurós működési eredményre számított. Az üzlet véglegesítése az idei év vége felé lett volna esedékes.

„Az üzlet nem végleges” – jelentette ki Alékosz Flamburárisz, a kormányzati ügyek összehangolásáért felelős miniszter szombaton a görög közszolgálati televízióban. „Ahogy ígértük, leállítjuk és felülvizsgáljuk a projektet” – szögezte le.

Az új kormány a nemzetközi hitelezők 240 milliárd eurós támogatási csomagja ellenében megkövetelt szerkezetátalakítási és költségcsökkentési feltételek lazítására törekszik. Ennek keretében sorban állítja le a stratégiai nemzeti tulajdonnak tekintett állami javak „bűncselekménynek” nevezett értékesítését is. A kabinet januári hivatalba lépése óta már leállította az ország legnagyobb kikötője, a pireuszi eladását, valamint a DEN áramszolgáltató és a DEPA gázszolgáltató vállalat magánkézbe adását is.

Környezetvédelmi szempontokra hivatkozva a kormány jelezte még szándékát egy kanadai bányavállalat aranybánya-projektjének, valamint Athén egykori nemzetközi reptere, az Ellénikon újrahasznosítását célzó projekt leállítására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.