Nem kellett sokat várni a görögök leminősítésére

Leminősítette Görögország államadósság-besorolását egy fokozattal a Standard & Poor’s (S&P) pénteken.

MD
2015. 02. 06. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a bóvli szintű „B”-ről „B mínuszra” rontotta Görögország hosszú futamidejű szuverén adósságosztályzatát. Az új besorolás további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást kapott. Az S&P szerint Görögországnak komoly likviditási gondokat okozhat már a jövő hónapban, ha rövid idő alatt nem sikerül megállapodni Athén hitelezőivel a pénzügyi támogatás folytatásáról.

A hitelminősítő gyakorlatilag pont öt hónapja javította fel a hosszú futamidejű görög szuverén adósság osztályzatát az addigi „B mínusz”-ról egy fokozattal „B”-re, stabil kilátással. A hitelminősítő pénteki döntésére napon belüli mélypontra, 1,1312 dollárra gyengült az euró.

A görög parlamenti választásokon győztes Sziriza párt az exit poll nyilvánosságra hozása után szinte azonnal bejelentette, hogy az új görög kormány újra fogja tárgyalni a nemzetközi pénzügyi segély feltételeit, hogy azok „igazságosak és mindkét fél számára előnyösek legyenek”. Ennek hatására történelmi mélypontra zuhant az euró. Az elmúlt két hétben Alekszisz Ciprasz kormányfő több európai kollégájával folytatott megbeszélést, ahol téma volt a gazdasági reform.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fokozta a Görögországra nehezedő nyomást, és közölte, a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez görög államkötvények vagy a görög kormány által garantált kötvények felhasználásával. Elemzők a döntést úgy kommentálták, hogy „az EKB meghúzott egy vonalat” és kísérletet tesz arra, hogy független maradjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.