Nem kerül többé tisztítatlanul a Dunába a budafoki szennyvíz

Február elején befejeződött egy új csatornavezeték Duna alatti átvezetése.

RZ
2015. 02. 16. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év őszén indított fejlesztés a több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű – európai uniós támogatással épülő – Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt részeként valósult meg – áll a közleményben. A kivitelezés során a metróépítéseknél is használt korszerű műszaki megoldást alkalmaztak: egy közel 1,8 méter átmérőjű fúrópajzzsal „alagutat” fúrtak a talajba 21 méteres mélységben, mintegy 6 méterrel a Duna medre alatt.

A pajzs mögött egy speciális sajtoló berendezéssel folyamatosan vezették a járatba a több mint másfél méter átmérőjű vasbeton csőszelvényeket. Ez a védőcső ad helyet a két darab, egyenként közel 60 centiméter átmérőjű nyomóvezetéknek, amely a szennyvizet továbbítja Budafokról a csepeli tisztítóba. Eddig ez a szennyvíz tisztítatlanul jutott a Dunába.

A BKISZ keretében ez év végéig 240 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg Budapest eddig ellátatlan területein. Ennek eredményeként a csatornázottság 96-ról 99 százalékosra bővül a fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.