Nyilvánosságra került az INA titkos terve

Magyarországon finomítanák a horvát kőolajat.

Majláth Ronald
2015. 02. 12. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A százhalombattai olajfinomító bevonásával is számol az INA annak a dokumentumnak az alapján, amit szerdán hozott nyilvánosságra a Jutarnji list. A lap szerint az INA megpróbálta elhitetni a sziszeki (Sisak) olajfinomító dolgozóival és a horvát lakossággal, hogy az üzemet csak ideiglenesen állították le a múlt hónapban, mindaddig, amíg nem gyűlik össze kellő mennyiségű kőolaj a működéshez. Ennek ellentmond az a dokumentum, melyben az olajvállalat azt elemzi, hogy miként lehetne elszállítani a horvát kőolajat a külföldi finomítókba.

A sziszeki olajfinomító az utóbbi években csak a Horvátországban kitermelt 600 ezer tonnányi kőolajat dolgozta fel. Azonban a rendelkezésre álló kőolaj kisebb a finomító kapacitásánál, ezért a gépek csak időszakosan dolgoztak. Mindennek ellenére a sziszeki olajfinomító pozitív egyenleggel zárta az elmúlt éveket. Az INA mégis megpróbálta bezárni az üzemet, mondván hogy a finomító bezárása gazdaságilag az egyedüli racionális döntés. Azonban – állítja a lap – az olajvállalat az ez évi tervében már nem is számol a gyár működésével.

A horvát lap kezébe került belső dokumentumok szerint ugyanis a cégnél már a lehetséges finomítók között a horvátországi fiumei, a boszniai Bosanski Brod-i, a szerbiai pancsovai, valamint a százhalombattai üzemeket említik. A lap szerint a fiumei finomító nem lenne megfelelő a feldolgozásra, azonban a magyarországi és szerbiai üzemek már megfelelő kapacitással rendelkeznek, így azonnal átvehetnék a horvát kőolajat.

A megszellőztetett anyag szerint az INA részletesen elemzi a szállítási lehetőségeket és ezek költségeit. A dokumentumokból kiderül, hogy bár a fiumei üzembe történő szállítás olcsóbb lenne, mint a százhalombattai transzport, azonban a Molnak még ez is megérné, mivel a horvát kőolaj olcsó. A lapnál úgy látják, hogy valószínűleg Magyarországra szállítják majd a horvát olajat, és ez már nemcsak terv, hanem folyamatban van a megvalósítása.

A horvát felet azonban a tervekről nem értesítették – állítja a lap. Ugyan Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter nemrégiben felvilágosítást kért az INA-tól a sziszeki finomító sorsáról, és figyelmeztetett, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, hogy a horvát kőolajat más országnak adják el, a levelére nem válaszoltak.

A Jutarnji list a Molt is felkereste, hogy mit gondolnak a tervezetről. A lappal a magyar olajvállalat közölte: az INA testülete, és nem a részvényesei döntenek az ilyen kérdésekben. Hozzátették: a Mol mint felelős részvényes támogatja az INA üzleti érdekei érdekében hozott döntéseket, és az Európai Unió keretein belül olyan környezetben tevékenykedik, ahol tiszteletben tartják az áruk szabad áramlásának elvét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.