Ők járnak a legjobban az otthonteremtési kedvezménnyel

A vidéki vásárlók a lakás árának szinte dupla akkora részét kaphatják támogatásként, mint a fővárosiak – derül ki egy elemzésből.

BLM
2015. 02. 20. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 1-jétől lesz elérhető a családok otthonteremtési kedvezménye, amely újra lehetővé teszi, hogy az ingatlanpiac legnagyobb részét kitevő használtlakás-vásárlására is igénybe lehessen venni vissza nem térítendő állami támogatást – emlékeztet pénteki közleményében a Duna House Holding.

 

A támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió forint közé esik, ez ugyanakkor függ a lakás alapterületétől, a gyermekek számától (a vállaltakétól is), illetve az energiahatékonysági besorolástól. Utóbbi kitétel miatt a cég szerint a legmagasabb összegek csak keveseknek lesznek elérhetők, hiszen az ahhoz szükséges, legalább A minősítésű lakás kevés van a piacon, az elmúlt fél évben a fővárosi forgalom 6, a vidéki 10 százalékát tette mindössze ki.

Az igénylők zöme így az alapösszegre lehet jogosult, amely a gyermekek számától függően 500 ezer és 2,5 millió forint közé esik majd. A jogalkotó szociális alapon súlyozta a támogatási összegeket, így a négygyermekes családok járnak a legjobban, illetve ezen belül is a vidékiek, akik olcsóbban juthatnak a megfelelő méretű lakáshoz – állapítja meg az elemzés.

A vidéki vásárlók egyébként is a lakás árának szinte dupla akkora részét kaphatják támogatásként, mint a fővárosiak. Egy négygyermekes budapesti család ha 100 négyzetméteres lakást vesz, az a Duna House számításai alapján átlag 24,3 millió forint kiadást jelent. Számukra az alapösszeg 2,5 millió forint, ami kerekítve körülbelül 10 százalékos támogatást jelent. A vidéki négygyermekes család egy ugyanekkora ingatlant átlagáron 13,2 millióért vehet meg, így a támogatás számára 19 százalékos lesz. Ezek a legmagasabb arányok; a legalacsonyabbak az egygyermekesek esetében 55 és 160 négyzetméter között vásárlóknál jelentkeznek, itt a fővárosban 4 százalék, vidéken a duplája a támogatás aránya.

A maximális vételárra vonatkozó korlát a Duna House szerint nem fogja jelentősen korlátozni az igénylőket.

Mint korábban megírtuk, a vissza nem térítendő állami segítség használt lakás vásárlása mellett új lakás vásárlására vagy építésére, valamint a meglévő ingatlan bővítésére is lehetőséget ad. Az állami támogatás célja, hogy a gyermekes vagy gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak lakáshoz.

A támogatás összegét illetően gyermekszámtól függően van egy minimális és egy maximális alapterület, utóbbi minden esetben 160 négyzetméter. Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár régiónként és a település nagyságától függően eltérő, így Közép-Magyarországon a felső határ 23-35 millió, az Alföldön és Észak-Magyarországon legfeljebb 25 millió forint lehet.

Január végén a családi kedvezményeket ismertető kiadványokat jelentetett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.