Orbán Viktor megnyugtató válaszokat adott Merkelnek

Cégnevek említése nélkül tárgyalt gazdaságszabályozási kérdésekről a kancellár és a magyar miniszterelnök.

TK
2015. 02. 03. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kiemelte: ha a gazdasági környezet rossz lenne, akkor 2010 óta nem érkezett volna 6 milliárd eurónyi új német beruházás Magyarországra, ahol 6 ezer német cég 300 ezer embert foglalkoztat.

A miniszter elmondta, a találkozón egyetértettek abban, hogy olyan geopolitikai kérdésekben, mint az Európai Unió és Oroszország, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió kapcsolatának fejlesztése, együttműködik a két ország.

Közös érdek az ukrán konfliktus lezárása is, kizárólag békés eszközökkel – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy a tárgyalásokon nem beszéltek az Oroszország elleni uniós szankciók Magyarország általi támogatásának kérdéséről. Hangsúlyozta, hogy Magyarország tartja magát a közös európai döntésekhez.

Orbán Viktorral, Áder Jánossal, a hazai zsidó szervezetek vezetőivel, német vállalatok vezetőivel és az Andrássy egyetem diákjaival is találkozott hétfői magyarországi találkozóján Angela Merkel német kancellár. A magyar kormányfővel megtárgyalt témák többségében egyetértést mutatott, egyedül az illiberális demokrácia kérdésében volt kritikus.

Szijjártó Péter elmondta: a tanácskozáson „mintegy 1 perc 20 másodpercig” szóba került az illiberális demokrácia fogalmának értelmezése is. A magyar álláspont erről a kérdésről az, hogy különböző országokban különbözőképpen gondolkodnak a demokráciáról, és azért vagyunk különbözők, hogy ne erőltessük rá saját felfogásunkat a másikra. Hozzátette, hogy az Európai Unió megkérdőjelezhetetlen eleme a demokrácia.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország között semmilyen konfliktusról nem lehet beszélni, és a két politikus személyes kapcsolata is egészen kiváló.

A TV2 Mokka című műsorában Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a tárgyaláson szót váltottak a civil szervezetek működéséről, illetve a média szerepéről is. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor világossá tette, hogy a civil szervezetek fontos szerepet töltenek be a társadalomban, de átláthatóan kell működniük. A sajtószabadság pedig érvényesül Magyarországon, ezt mindenki láthatja, ha kinyitja az újságokat vagy televíziót néz, hiszen mindenki elmondhatja a véleményét, és a kormánnyal szemben kemény kritikák jelennek meg – mondta Szijjártó Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.