Pert vesztett a K&H

A bíró az elutasítás fő okaként azt említette, hogy nem teljesült maradéktalanul az átláthatóság követelménye a per tárgyává tett feltételekben.

MA
2015. 02. 13. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken, Budapesten kihirdetett ítéletben a Fővárosi Törvényszék a felperes bankot egyben 5 millió 972 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni.

A bíró rövid szóbeli indoklásában az elutasítás legfontosabb okaként említette, hogy nem teljesült maradéktalanul az átláthatóság követelménye a per tárgyává tett feltételekben. Ezen belül az oklistát emelte ki a bíró, amelyben a feltételek a kezdeti időszakban még túl bizonytalanok voltak, meghatározhatatlan fogalmakat tartalmaztak, igaz, később egyre precízebbek lettek.

A Kúria jogegységi határozata szerint az átláthatóság feltétele, hogy a pénzügyi intézmény meghatározza, az oklistában megjelölt körülmények milyen okból, milyen módon és mértékben hatnak ki a kamatra, a díjra valamint a költségre, mekkora emelést tesznek lehetővé – jelezte a bíró.

Rámutatott: ez a követelmény lényegében egyik feltétel esetén sem teljesült, még a legújabb, legrészletesebb oklista sem felelt meg az átláthatóság követelményének.

Elutasította a Porsche Bank Zrt. kereseti kérelmét a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban a magyar állam ellen indított perében a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében. A bíróság kötelezte a felperes pénzintézetet arra, hogy az alperesnek fizessen meg 1 854 200 forint ügyvédi munkadíjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.