Rogán: Leróhatják a bankok régi bűneiket

Az MNB felkészült a forintosításra.

MNO
2015. 02. 12. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz frakcióvezetője a jegybankban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: 2015 májusától a magyarországi bankok „leróhatják régi bűneiket a magyar családok felé\".

A bankoknak a törvények végrehajtása során közel 1000 milliárd forintot kell visszafizetniük a magyar családoknak, a forintosítás és az elszámolás mintegy 2 millió 400 ezer hitelszerződést érint, ebből 1 millió 700 ezer a forinthitel-, 700 ezer pedig a devizahitel-szerződés – ismertette.

Rogán Antal elmondta: a bankoknál lévő szerződések alapján 5500 milliárd forint hitelről van szó, ebből 3600 milliárd forint a devizahitel, 1900 milliárd forint a forinthitel. A magyar családok 950 milliárd forintot úgy fognak visszakapni, hogy azzal csökkentik a meglévő hiteleik tőkéjét, 60 milliárd forintnyi összeget pedig a megszűnt hitelszerződések után készpénzben kapnak vissza azok, akiknek már nincs hitelszerződésük.

Kiemelte: a törvények a bankok elszámoltatásának és a forintosításnak a végrehajtását, lebonyolítását kifejezetten a Magyar Nemzeti Bankra bízta, „az MNB teljes egészében felkészült az elszámoltatás és a forintosítás végrehajtására”.

„Meggyőződtem arról, hogy az MNB a szükséges döntéseket meghozta\" – emelte ki. Megjegyezte, hogy az értesítések menetéről, a kiküldendő levelekről a jegybank a jövő héten részletesen tájékoztatja a sajtót, illetve a közvéleményt.

Rogán Antal ismertette: az átlag devizahiteleseknek 25-30 százalékkal is csökken majd a törlesztőrészletük, de a forintosításban nem részesülő deviza fogyasztói hitelesek és gépjármű-hitelesek törlesztőrészletét is átlagosan 18 százalékkal mérsékli az elszámolás.

Balog Ádám, az MNB alelnöke elmondta: a jegybank kiadta az elszámolási képleteket a bankoknak, és folyamatosan ellenőrzi az elszámolás tényleges folyamatát. Hozzátette: az MNB kampányt indít azért, hogy az elszámolásban érintett deviza- és forinthitelesek minden szükséges információt megkapjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.