Tavaly több pénz ment a beruházásokra

Legnagyobb, 28,2 százalékos növekedés a szállítás, raktározás területén volt.

HZS
2015. 02. 26. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves szinten a legnagyobb, 28,2 százalékos növekedés a szállítás, raktározás területén volt, de az építőiparban is 26,7 százalékkal, az egészségügyben pedig 27 százalékkal nőttek a beruházások. A tavalyi utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások 1,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A beruházások teljesítményértéke folyó áron 1787 milliárd forintot tett ki. 2014 utolsó három hónapjában a gép- és berendezésberuházások 6,9 százalékkal bővültek, míg az építési beruházások 1,6 százalékkal csökkentek.

Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2014 utolsó negyedévében a beruházások 0,2 százalékkal nőttek. 2014 negyedik negyedévében a beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak 19 százalékos volumenbővülése járult hozzá. Az ágazaton belül főként a vasút-, közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, valamint a járműparkok korszerűsítése jelentős.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység beruházási teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben (33 százalék), ami egyedi nagyberuházásnak köszönhető. A kórházak bővítése, felújítása következtében jelentősen bővültek a beruházások a humánegészségügy, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban (17,1 százalékkal). A Regionális Operatív Program keretén belül megvalósuló fejlesztések eredményeként nőtt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (15,7 százalék) beruházási teljesítménye. Emelkedett még a beruházások volumene a kereskedelem (13,9 százalék), az energiaipar (11,6 százalék) és a mezőgazdaság (10,5 százalék) nemzetgazdaság ágakban.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 4,1 százalékos csökkenés elsősorban a – járműgyártás, valamint a gumi-, műanyagtermék-gyártás miatti – bázishatás következménye. Az alágak közül számottevő a beruházás volumenbővülése az élelmiszeripar, gyógyszeripar, a vegyianyag-, termék-, valamint a számítógép, elektronikai optikai termékek gyártás területén. Szintén a magas bázis eredménye a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás 30,6 százalékos visszaesése. Ezenkívül csökkentek még a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (21,5 százalék), az oktatás (15,7 százalék), valamint az egyéb szolgáltatás (9,2 százalék) területén. 2014 egészében a 19 nemzetgazdasági ág közül 17-ben bővült a beruházások volumene. A gép- és berendezésberuházások 23,9, az építési beruházások 8,6 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai 12,7 százalékkal bővültek, ami elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülésnek tudható be. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek még a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő (24,4 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (22,1 százalék) ágakban. Az egész évre jellemző csökkenés a pénzügyi, biztosítási tevékenység (9,9 százalék) és az oktatás (7,4 százalék) nemzetgazdasági ágakban volt.

2013-ban a nemzetgazdasági beruházások értéke folyó áron mintegy 4522 milliárd forintot tett ki, ami 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.