Újabb szakmák az online kasszák rendszerében

A taxisoknak, a kozmetikusoknak és a fodrászoknak is kötelező lesz az online pénztárgép használata.

HZS
2015. 02. 06. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a kereskedők után a taxisokra, a fodrászokra és a kozmetikusokra is kiterjesztenék az online kassza bevezetésének kötelezettségét, ötvenezer pénztárgépre lehet szükség – írja a Világgazdaság. „A kapacitás rendelkezésre áll, de a szoftver- és hardverfejlesztéshez idő kell” – mondta a lapnak Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy nem elég kifejleszteni az új gépeket és a szoftvereket, de ezeket ismét engedélyeztetni kell.

Újdonság, hogy egy bolt bezárása után nem kell kidobni az online pénztárgépeket. Ám az továbbra sem megoldható, hogy egy időben több felhasználó kapcsolódhasson a pénztárgéphez – pedig a fodrászok vagy a kozmetikusok nagy hasznát vennék ennek. Végh Zsuzsanna, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) ügyvezető igazgatója úgy tudja, az online kassza bevezetésének kötelezettsége nemcsak az említett szakmákra, hanem mindenkire vonatkozik majd. Mint mondta, a kötelezettség bevezetése például a szépségszalonokban problémát jelent, mert ezeken a helyeken a szakemberek vállalkozóként vannak jelen – így nekik egyesével meg kell vásárolni a pénztárgépeket.

„A vidéki szakemberek kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az online kasszák bevezetése ezen a területen nemhogy nem fehéríti a gazdaságot, hanem a felmerülő költségek miatt még több embert terel majd a szürke-, illetve a feketegazdaságba” – véli Berendi László, az Országos Fodrász Ipartestület elnöke.

A bizonylatolási fegyelem erősítését és a gazdaság fehérítését szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium számlarendelete, amelynek révén november 15-től kiszűrhetővé válnak a gyanús szoftverek – közölte a tárca.

Az NGM közleménye szerint a vállalkozásoknak is gyakorlati könnyebbséget jelent az intézkedés. A számlázási gyakorlatra vonatkozó információk, amelyekről korábban a vállalkozásnak nyilatkoznia kellett, most a nyilvántartás alapján már automatikusan elérhetőek lesznek az adóhatóság számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.