Újra szállíthatunk szarvasmarhát Fehéroroszországba

A belorusz hatóságok döntése értelmében február 3-tól indulhatnak újra a szállítások.

MA
2015. 02. 06. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a belorusz hatóságok döntése értelmében 2015. február 3-tól Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Békés és Tolna megye területének kivételével Magyarországról újraindulhatnak az élőszarvasmarha-szállítások.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, a juh és a kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak, a kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberre ártalmatlan, illetve az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.

A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat – tájékoztatott korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal már 2014. szeptember végén szigorított állat-egészségügyi intézkedéseket rendelt el, illetve Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.

Október közepén a Nébih közölte, hogy Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban mutatták ki a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget.

November elejére Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is találtak beteg állatokat. Korlátozó intézkedéseket az ország 14 megyéjében vezettek be.

Végül decemberben a kritikus szint alá csökkent a kéknyelv-betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyogfajok aktivitása, a fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt, ezért a korlátozó intézkedéseken enyhített a Nébih.

A hivatal a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez, a vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak – közölték korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.