A kiárusítások felpörgették a kiskereskedelmet

Januárban 7,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

MA
2015. 03. 04. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony utáni kiárusítások eredményeként a nem élelmiszer jellegű iparcikkek eladásának 11,1 százalékos növekedése húzta az emelkedést. Az adatok szerint tizenkilencedik hónapja megszakítás nélkül nő a lakossági fogyasztás, és a januári ütemnél csak tavaly áprilisban mért gyorsabb növekedést a statisztika.

A naptárhatástól megtisztított mutató a kiskereskedelmi forgalom volumenének még nagyobb, 8,2 százalékos januári növekedését mutatta.

A kiigazított adatok szerint az élelmiszer-forgalom éves növekedése 5,5 százalékosra gyorsult a decemberi 3,0 százalékról, az üzemanyag-forgalom 9,4 százalékkal nőtt a decemberi 10,8 százalékos éves ütemet követően.

Az élelmiszer-forgalom hatodik hónapja nőtt januárban, és ez volt az utóbbi fél évben a legmagasabb arányú emelkedés, korábban tavaly júniusban mértek ennél nagyobb növekedést. Az üzemanyag-forgalomban az előző havi mellett legutóbb tavaly márciusban volt a januárinál nagyobb arányú éves növekedés.

A kiigazítatlan adatok a naptárhatással korrigálttal megegyező élelmiszer- és üzemanyag-forgalmat jeleznek, a nem élelmiszer-ipari termékek eladása viszont a nyers adatok szerint árnyalatnyival szerényebben, 10,1 százalékkal nőttek.

A kiskereskedelem januári alakulásáról a részletes második becslést március 26-án teszi közzé a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.