A Nemzeti Földalapkezelőhöz kerülhetnek a védett területek

A cél az, hogy az állami földek hasznosítása egységes elvek mentén történjen.

MA
2015. 03. 10. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat indoklása szerint a javaslat célja az, hogy az állami földek hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás keretében, egységes hasznosítási elvek mentén történjen.

Az indoklás szerint az NFA a védett természeti és NATURA 2000-es területek haszonbérbeadása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg számára, így a kizárólagos a nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt – szerepel az indoklásban.

A törvényjavaslat indoklása szerint egyebek mellett szükséges, hogy a földforgalom során ne az árverési becsérték, hanem az NFA saját értékbecslője által megállapított, vagy a rendelkezésére álló adatbázis szerinti érték legyen az irányadó, amelyet az államnak fizetnie kell.

Az árverések során a törvényjavaslat indoklása szerint jelenleg tömeges visszaélésszerű joggyakorlás történik, a megállapított becsértékek mintegy 85-90 százaléka túlzó, gyakran annyira, hogy még a becsérték 50 százaléka is magasabb a reális ingatlanforgalmi értéknél. Az állami vagyon és a költségvetési források védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az NFA által megállapított becsérték legyen az irányadó és az elfogadandó minden olyan esetben, ahol túlzó mértékű becsértéket állapítanak meg – olvasható az indoklásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.