A szén-monoxid-mérők csaknem kétharmada nem biztonságos

Az NFM országos ellenőrzése komoly hiányosságokat tárt fel.

SG
2015. 03. 13. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleményében felidézte: a rendkívüli ellenőrzést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter januárban rendelte el, miután a fogyasztóvédelmi hatóság által 2014 végén végzett vizsgálat szerint 20 készülékből 19 nem felelt meg az előírásoknak.

Az NFM akkor jelezte: a családok biztonsága érdekében a fogyasztóvédelem ebben az évben is különös figyelmet fordít a szén-monoxid-mérők ellenőrzésére.

A fejlesztési tárca felhívására a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai az idén további 22, a kereskedelmi forgalomban fellelhető mérőtípust vizsgáltak meg, amelyeknek fele biztonságosnak bizonyult. Így a tavaly és az idén ellenőrzött, összesen 42 különböző típusú készülék közül 12 felelt meg az előírásoknak, tehát biztonsággal használható.

A vizsgálat eredményeit a fogyasztóvédelmi hatóság pénteken hozta nyilvánosságra.

Az újabb ellenőrzés célja a családok, fogyasztók védelme volt – idézi a közlemény Kara Ákost, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárát.

A közlemény szerint Koszorús László, a tárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a veszélyes termékek további forgalmazását az NFH betiltotta. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelők „pozitív és negatív listája” megtalálható a www.kormany.hu kormányzati portálon és az NFH honlapján (www.nfh.hu), vásárlás előtt érdemes itt tájékozódni a megfelelő és biztonsággal használható készülékekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.