A taxisok mellett áll a Fidesz-frakció

A párt a szolgáltatókra egységesen vonatkozó szabályozást sürgetett a személyszállításban.

MNO
2015. 03. 26. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendet és biztonságot kell teremteni a személyszállítási piacon, ezen a területen mind a személyi, mind az anyagi, mind pedig a közlekedésbiztonsági kérdéseket rendezni kell – mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője, miután csütörtökön Metál Zoltánnal, valamint a nagyobb taxis társaságok vezetőivel tárgyalt a témáról. Az egyeztetés apropóját a személyszállítási piacon megjelenő új szereplők, közösségi szolgáltatók adták.

Tuzson fontosnak ítélte, hogy a hatóságok megfelelő eszközöket kapjanak az egységes ellenőrzésre, és hogy egy szolgáltató se húzza ki magát az adófizetési kötelezettség alól. A politikus szólt azokról a szolgáltatókról, akik egyelőre nem tartoznak a meglehetősen régi és elavult szabályozás alá. Ilyen például az Uber és a Wundercar, de mellettük ebbe a körbe tartoznak a sofőrszolgálatok és azok az utaztatók is, akik hosszú távra, külföldi utakra toboroznak fizető utastársat az interneten.

A politikus fontosnak ítélte a szabályosan működő vállalkozások megvédését és azt is, hogy az emberek se szenvedjenek hátrányt akkor, ha például engedély nélkül dolgozó sofőr mellé szállnak be. Mint mondta, mindezek miatt újra kell gondolni a szabálysértési eljárásokat, a közlekedési hatóság és az adóhatóság beavatkozási lehetőségét.

Metál Zoltán azt emelte ki, hogy a szabályozás alá még be nem vont szállítók nagy kárt okoznak a legálisan működő szolgáltatóknak. Emiatt a taxisok múlt héten már spontán demonstrációt is tartottak. Az elnök fontosnak ítélte, hogy az ágazat minden szereplőjének egységes szabályok alapján kelljen dolgoznia, ennek betartatását pedig szigorúbban szankcionálná. Példaként hozta fel a dán eljárást, ahol egy engedély nélküli személyszállító járművét attól függetlenül is elkobozzák, hogy ki az autó tulajdonosa. Rámutatott arra, hogy az alapvető kérdésekben nincs eltérés a kormánypárti vélemény és a szakma álláspontja között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.