Áder: Sietni kell a török gázvezeték tervével

Áder János államfő Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön Ankarában.

RZ
2015. 03. 12. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar köztársasági elnök négynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Törökországban. A megbeszélés után újságíróknak nyilatkozva elmondta, Magyarország abban érdekelt, hogy a gáz Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül érje el Magyarországot.

A megbeszélésen a gázvezeték ügyén kívül érintették az atomenergia kérdését is. Áder János megfogalmazása szerint Törökország rendkívül ambiciózus atomenergia-programot indított, melynek keretében több atomerőművet akarnak létrehozni, például egy orosz építésűt is. A magyar elnök felajánlotta hazánk tapasztalatait a paksi atomerőmű üzemeltetésével kapcsolatban.

A találkozón Áder János köszönetet mondott azért, hogy a magyar történelmi emlékhelyeket nagy odafigyeléssel ápolják Törökországban. Mint mondta, viszonossági alapon nekünk is kötelezettségeink vannak, az eddig elmaradt felújítási beruházásokat mihamarabb be kell fejezni a magyarországi török emlékhelyeknél.

A megbeszélést követően Áder János az ankarai magyarokkal és az Ankarai Egyetem hungarológus hallgatóival koszorúzott 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a török főváros Kossuth Lajos utcájában, a politikus emléktáblájánál. Itt található egyébként a magyar nagykövetség is. Ezután a magyar államfő találkozott Cemil Cicekkel, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökével.

Késő délután a magyar köztársasági elnököt és kíséretét ünnepélyes keretek között fogadja vendéglátója, Recep Tayyip Erdogan török elnök. A négyszemközti megbeszélést követően az ott elhangzottakról sajtótájékoztatót tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.