Áder: Törökország ma is az Európai Unió része

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítését szorgalmazta a magyar és a török államfő.

MA
2015. 03. 12. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János és Recep Tayyip Erdogan egyetértett abban, hogy adottak a feltételek ahhoz, hogy a mostani kétmilliárd dollárról ötmilliárd dollárra növeljék a két ország közötti kereskedelmi forgalmat.

A megbeszélést követő nyilatkozatában Áder János a Törökország felől induló gázvezeték építésére utalva kiemelte: reméli, hogy a beruházást nem veszélyezteti bürokratikus akadály és politikai hátsó szándék.

Mindkét fél szándékai egyértelműek, a diverzifikációról nem beszélni kell, hanem cselekedni érte – jelentette ki.

Erdogan hangsúlyozta: az építőiparban Törökország a második leghatékonyabb ország a világon. Reményét fejezte ki, hogy a 2020-ig uniós forrásból Magyarországon megvalósuló autópálya-építési projektekbe a magyar fél török építőket is bevon.

A megbeszélésen érintették az uniós bővítést és a menekültek kérdését is. A török államfő köszönetet mondott azért, hogy Magyarország régóta elkötelezett híve Törökország európai uniós csatlakozásának. Mint fogalmazott: ebben a kérdésben Törökország továbbra is elkötelezett.

Áder János megjegyezte, hogy Törökország ma is az EU része, hiszen exportjának 40-60 százaléka az unióba irányul.

A menekültekkel összefüggésben a török elnök elmondta, hogy jelenleg körülbelül kétmillió szír, illetve iraki menekült van az országában, ellátásuk eddig nagyjából 5,5 milliárd dollárt emésztett fel.

Ennek ellenére Törökország nyitva tartja szomszédjai előtt határait – tette hozzá.

A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a menekülttáborokban a Fővárosi Vízművek szakemberei mobil víztisztító berendezéseket állítanak fel néhány hónapon belül. Hozzátette: reméli, hogy ez a magyar szakembereknek kiváló referencia lesz további beruházásokhoz.

A négynapos hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó Áder János Ankara után pénteken Isztambulba utazik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.