Argentína 3,5 milliárd dollárt követel az HSBC-től

Az ország adóhatósága szerint a bank segítette az ügyfeleit, hogy adót csaljanak.

mr
2015. 03. 10. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az argentin adóhatóság vezetője, Ricardo Echegaray szerint az HSBC ezzel a lépésével veszélyeztette a kormány stabilitását. Hangsúlyozta: a társaság olyan platformot épített ki, amellyel segítette az ügyfeleit, hogy elkerüljék az adózást; „az adók begyűjtése nélkül nincs kormány, nincs politika, de állam sincs” – tudósított a BBC.

Múlt év novemberében a latin-amerikai ország azzal vádolta meg az HSBC-t, hogy négyezer állampolgárának tette lehetővé az adócsalást. A bank akkor még visszautasította a vádakat, mondván hogy ők tiszteletben tartották az argentin jogszabályokat. Az argentin hatóságok azonban ezek után büntetőeljárást indítottak a bank ellen.

Mindeközben az adóhatóság házkutatást tartott az HSBC helyi fiókjánál, és máris lefoglalt dokumentumokat. Echegaray a sajtótájékoztatón elmondta, hogy további információkat kértek a Virgin-szigeteki, az urugvayi és bermudai hatóságoktól. Emellett az argentin kongresszus felállított egy bizottságot, amely azt fogja vizsgálni, hogy más bankok is alkalmazták-e az HSBC módszereit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.