Az állampapír a legbiztonságosabb megtakarítás

A kifizetett kamatokat belföldön használják fel, ez pedig fontos az ország stabilitása szempontjából is.

MA
2015. 03. 17. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságosak – jelentette ki Varga Mihály.

Kamatai versenyképesek, a Bónusz magyar államkötvény lejárattól függően 3,5-4,5 százalék közötti kamatot fizet. Az új, ötéves lejáratú Prémium államkötvény (PMÁK) 4 százalékos kamatprémiumot fizet az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül – sorolta. Hozzátette, hogy ezek az állampapírok hosszú távon is biztos megtakarítást jelentenek a kisbefektetőknek.

Nem kell brókercégnél számlát nyitni állampapír-vásárláshoz, ezt a Magyar Államkincstárnál közvetlenül meg lehet tenni, ott ráadásul ingyenes az elektronikus értékpapírszámla-vezetés – emelte ki Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta: a lakosság a legmegbízhatóbb újrabefektető, emellett a kifizetett kamatokat belföldön használják fel, ez pedig kiemelkedően fontos az ország stabilitása szempontjából.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója hozzátette, hogy a megújítási arány 70-80 százalék a lakossági állampapírok körében.

Február végén nagyjából 2500 milliárd forint volt a lakossági állampapírok összesített állománya. A legnagyobb volumene (1105 milliárd forint) az egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegynek volt, ezt követte a PMÁK (589 milliárd forint) és a kincstári takarékjegyek (360 milliárd forint) – mondta Varga Mihály. A Bónusz államkötvény 391 milliárd forintos állományából 75 százalék magánszemélyek tulajdonában volt – jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter.

Barcza György hozzátette, az öt évet meghaladó lejárat esetén adómentes a Tartós Befektetési Számlán tartott állampapírra kifizetett kamat.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt időszakban – azzal párhuzamosan, hogy csökkent az államadósságon belül a devizarészarány – a hozamok csökkenése oda vezetett, hogy 1300 milliárd forintról 1150 milliárd forintra csökkent az állam éves kamatkiadási kötelezettsége, vagyis ennyivel nagyobb a költségvetési mozgástér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.