Betartják a boltok a vasárnapi nyitva tartást szabályozó előírásokat

A hatósághoz több bejelentés is érkezett a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban, ám ellenőreik nem találtak szabálytalanságot.

SzE
2015. 03. 25. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 15-ei nemzeti ünnepre való tekintettel a március 22-i vasárnap volt az első, ahol a boltoknak figyelniük kellett a vasárnapi zárva, illetve nyitva tartást szabályozó törvény betartására. A kiskereskedelmi szektort érintő új előírások betartását a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei ellenőrizték. A szervezethez számos, többségében név nélküli bejelentés érkezett a boltbezárással kapcsolatban, emellett pedig a nyitva tartó üzletekben szúrópróbaszerű hatósági ellenőrzéseket is végeztek.

A megyei vizsgálatok eredményeit a hatóság most összesítette: a tapasztalatok alapján elmondható, hogy az ellenőrzött üzletek mindegyike a törvény előírásainak megfelelően, jogszerűen tartott nyitva múlt vasárnap, hatósági intézkedésre egyetlen esetben sem volt szükség.

Mint megtudtuk, az ellenőrzések során a felügyelőségek azt is vizsgálták, hogy a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek betartják-e a törvényt. Munkatársaik ez esetben sem találkoztak szabálytalansággal, az előírásokat a nagyobb áruházak is kivétel nélkül betartották. Az ellenőrzések az elkövetkezendő hetekben folytatódnak, a hatóság emberei folyamatosan vizsgálják majd az üzleteket.

A jelenlegi szabályok szerint a világörökségi területeken működő boltok nyitva tarthatnak vasárnaponként, ám a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett egy olyan törvényjavaslatot, amely szerint már erre sem lenne mód.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.