Brüsszel: Nem blokkoljuk a paksi bővítést

Az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott – jelentette ki a testület szóvivője.

MD
2015. 03. 13. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brüsszeli testület március 2-án foglalkozott a kérdéssel, ám egyelőre csak „nagyon-nagyon korlátozott mértékben” tudják kommentálni az ügyet, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak. Itkonen elmondta azt is, hogy Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben.

A bizottsági szóvivő egyelőre csak annyit árult el, hogy a bizottság az Euratom-szerződés 53. pontja szerint, jogi kötelezettségének eleget téve járt el. A szerződésnek ez a passzusa azt rögzíti, hogy a kérdésben döntő Euratom Ellátási Ügynökség az Európai Bizottság ellenőrzése alatt áll, és a brüsszeli testületnek vétójoga van a döntései fölött. Emellett arról is rendelkezik, hogy az érintett felek a bizottságnál fellebbezhetik meg az ügynökség döntéseit, amelynek egy hónapon belül kell döntenie.

A szóvivő rámutatott, hogy a bizottság tudomása szerint a magyar hatóságok továbbra is kapcsolatban állnak, egyeztetnek az ügynökséggel, valamint a tagállamoknak több lehetőségük is van, megtámadhatják a döntést vagy újratárgyalhatják a kifogásolt megállapodást.

Ismert, a Financial Times csütörtökön írta meg, hogy leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Giró-Szász András erre válaszul azt közölte, a kormány helyreigazítást kér a laptól. A Financial Times budapesti tudósítója pénteken a Twitteren reagált az üggyel kapcsolatban. Andrew Byrne azt írta, kiállnak az állításuk mellett.

Lázár János a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken azt monda, a bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között, és olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyag-ellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy „az oroszok is szállítsanak üzemanyagot”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken negyed 10-kor újságírók előtt ismertette a kabinet álláspontját a parlament épületében. A felolvasott tájékoztatásban az szerepelt, hogy hazánk energiastratégiájának része, hogy megszüntesse az orosz gázfüggést, ezért nyúlt a már meglévő paksi atomerőművi blokk bővítéséhez, aminek minden lépéséről folyamatosan tájékoztatta Brüsszelt, az Európai Unió szervei pedig nem emeltek egyetlen kifogást sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.