Brüsszelben tárgyal Lázár és Aradszki

A Paks 2-ről és a harmadik uniós energiacsomag magyar megvalósításáról lesz szó.

MA
2015. 03. 23. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény részéről Anna-Kaisa Itkonen szóvivő közölte, hogy mindkét bilaterális találkozó a magyar fél kérésére jön létre. A két megbeszélést külön-külön tartják meg, tekintettel a megbeszélések eltérő témakörére.

Itkonen szerint Lázár Jánossal Paks 2-ről, míg Aradszki Andrással a harmadik uniós energiacsomag (az EU belső energiapiaci szabályozása) magyar megvalósításáról lesz szó.

Ami a paksi atomerőmű bővítésének ügyét illeti, Anna-Kaisa Itkonen március 13-án – reagálva a Financial Times című brit napilap állítására – azt közölte, hogy Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, magát az építkezést, és az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott március 2-i ülésén.

A harmadik energiacsomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság február végén több uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert úgy véli, hogy energiaszabályozása nem felel meg az uniós jognak. Anna-Kaisa Itkonen akkor erről azt mondta: az uniós testület különösen a tulajdonosi viszonyok szétválasztását, az energiahatóság függetlenségét, a fogyasztói problémákat és a rendszerhasználati díjak kiszabásának módját vizsgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.