Csökkentek a termelői árak februárban

Az ipari termelői árak 3,2 százalékkal alacsonyabbak voltak februárban, mint egy évvel azelőtt.

HZS
2015. 03. 31. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipar belföldi értékesítési árai 4,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóipar árai 5,4 százalékkal csökkentek. A forintban számított exportárak 2,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly februárban. A csökkenés egybeesik az euró gyengülésének mértékével. A dollár 19,4 százalékot erősödött a forinttal szemben.

Összességében 2015. január–februárban az ipari termelői árak 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól, a belföldi 4,6, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal mérséklődtek. Az ipar belföldi értékesítésének árai 4,7 százalékos csökkenésén belül a feldolgozóipar árai 5,4, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai pedig 4,3 százalékkal estek vissza – olvasható a KSH tájékoztatójában.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 6,3, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,7, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak. Az exportértékesítésen belül a feldolgozóipar árai átlagosan 2,3 százalékkal mérséklődtek. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 2,7 százalékkal csökkentek az árak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.