Döntött a horvát kormány a megszorításokról

41 milliárd forinttal csökkentenék az állami kiadásokat.

SZF
2015. 03. 26. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet 187 ügynökségnek, intézetnek, alapnak és más állami tulajdonban lévő jogi személynek – amelyek évente 70 milliárd kunájába (közel 3000 milliárd forint) kerülnek a horvát adófizetőknek – csökkenti a kiadásait. A hivatalokban mérséklik a bérpótlékokat, a jutalmakat, a karácsonyi pénzeket és egyéb extra juttatásokat, egyes esetekben meg is vonják őket.

Egy mélyreható elemzés szerint a közhivatalokban hét alkalmazottra jut egy vezető állású személy. A jelentés kiemeli a munkaügyi hivatalt (Regos), ahol tizenhét főnökre negyvenegy alkalmazott van beosztva, s vannak olyan ügynökségek is, ahol két alkalmazottból az egyik vezető, a másik beosztott. A bértáblázat kiegyenlítésével és a juttatások csökkentésével a kormány az elemzés szerint 187 millió kunát (7,5 milliárd forint) spórol meg évente.

A Vecernji list napilap úgy értesült, hogy több egyesítés is várható, összevonják például a közszolgálati televíziót (HRT) és a hírügynökséget (HINA), és mindössze 13, az Európai Unió miatt szükséges intézetet és ügynökséget tart meg önállóan a kormány, a többi 38-at egyesíti.

Az Európai Bizottság február végén a rendelkezésére álló legszigorúbb ellenőrzéssel fenyegette meg Zágrábot, ha májusig nem nyújt be egy olyan meggyőző nemzeti reformprogramot, amely elég ambiciózus ahhoz, hogy meggyőzze a bizottságot. A testület 102 oldalon fejtette ki, hogy Horvátországban jelentősen megnőtt a versenyképesség gyengülésének kockázata, továbbá hogy az elmúlt években kimagaslóan megemelkedett a külső adósság és az államháztartás hiánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.