Drákói szigorúság vasárnap

Az e hét végi életbelépés előtti utolsó pillanatokban is szigorított a kormány a vasárnapra elrendelt zárva tartás szabályain.

2015. 03. 13. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További szigorítást jelent a gazdasági bizottság egyik módosító javaslata is, amelyik tiltaná a benzinkutakon azon boltok vasárnapi működését, amelyek nem árulnak üzemanyagot. A „lex Spar” néven elhíresült újabb szigorító intézkedést azon áruházlánc kapcsán emlegetik, amelyik a legtöbb benzinkút területén lévő szupermarketet jegyzi az országban, ám emellett több vállalat is üzemeltet ilyen boltokat. Eddig úgy tűnt, az érintett cégek kihasználhatják a kiskaput, hiszen az üzemanyagtöltő állomásokra nem vonatkozik a korlátozás. Mivel nem igényel plusz munkaerőt, a benzinkutak shopjaiban továbbra is lehet vásárolni, azonban az épületben, vagy mellette található, külsős kereskedő által működtetett üzletet be kell zárni erre a napra.

A fenti példákon túl a kormány az utolsó pillanatban több más szigorítást is elrendelt. Így például a kivételek közé sorolt turisztikailag látogatottabb területek meghatározása is szűkült az eddigi elképzelésekhez képest, ami azt jelenti, hogy a közelgő nyári szezonban már számtalan városban és településen csak kevés lehetőségük lesz vásárolni a turistáknak vasárnaponként. Ezen kívül az éjjel-nappal üzemelő boltok sem árusíthatnak este 22 és reggel 6 óra között, illetve a kormány eddigi állásfoglalása alapján bármilyen házhoz szállítás is tilos a zárva tartási időszakban. Így például azok az áruházak, amelyekben az interneten keresztül is lehet vásárolni, vasárnaponként nem vihetik házhoz a megrendelt árukat.

Erről már a Tesco áruházlánc is tájékoztatta elektronikus hírlevelében az online bevásárlófelületen regisztrált vásárlóit. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tegnap kiadott sajtóközleménye arra is felhívta a figyelmet, hogy árusítani nem lehet ugyan vasárnaponként, de például egyes munkafeladatok elvégezhetők ezen a napon is, ilyen például az árufeltöltés, javítás, karbantartás, leltározás. Emellett azt is megemlítik, hogy a szabályok betartását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, amely jogsértés esetén elrendelheti az üzlet 5–15 napos bezáratását.

Eközben az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága is határozott tegnap, mégpedig arról, hogy a jövőben azoknak az alkalmazottaknak járna százszázalékos vasárnapi bérpótlék, akik csak az év néhány vasárnapján nyitva tartó üzletekben dolgoznak. A minden vasárnap kinyitó boltok munkavállalói továbbra is ötvenszázalékos pótlékra lehetnek jogosultak. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a változtatás csupán a kereskedelmet érinti, más, olyan ágazatban, ahol eddig nem volt vasárnapi pótlék, ezután sem lesz. Mint kiderült, egymillió honfitársunk dolgozik rendszeresen vasárnaponként, de közülük 700 ezren nem jogosultak a pótlékra. Ha azonban a törvény mindenkinek százszázalékos pluszjuttatást biztosítana, az a versenyszférának 90 milliárd forintos, a költségvetésnek pedig 32 milliárdos terhet jelentene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.