Elsők közt kerülnek vissza a magyar termékek az orosz piacra

Ennek elősegítésére szakértőket küldhet Oroszország Magyarországra, Görögországba és Ciprusra.

MNO
2015. 03. 17. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértőket küldhet Oroszország Magyarországra, Görögországba és Ciprusra. Feladatuk auditálni a szállítókat abból a célból, hogy amint az Oroszország által válaszként hozott embargót Moszkva feloldja, ezek az országok azonnal exportálhassanak – idézte az Interfax.hu internetes portál Szergej Dankvert.

Az orosz állat-egészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat vezetője elmondta, hogy az embargó feloldása után szervezetük csak azoknak a cégeknek enged bejutást az orosz piacra, amelyek átestek az Eurázsiai Gazdasági Unió szakértőinek ellenőrzésén. Szergej Dankvert ennek szükségességét azzal indokolta, hogy az exportálók már rég nem szállítanak Oroszországba. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió tavaly május végén jött létre Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország részvételével.)

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre, Oroszország tavaly augusztus 7-ével vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-ával a listáról lekerültek a burgonya- és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz-adalékanyagok, továbbá proteinkoncentrátumok.

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke március elején beszélt arról, hogy az orosz embargó miatt a magyar agrárgazdaságban árufelesleg jelentkezik, igaz, több sikeres kísérlet is van a többlet értékesítésére más piacokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.