Fazekas: Történelmi rekordon a mezőgazdaság

Negyven százalékkal növelte a kibocsátást a magyar mezőgazdaság.

HZS
2015. 03. 25. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerdai számában a miniszter kiemelte: optimista az ágazat jövőjével kapcsolatban, hiszen nagy erőfeszítéssel, megküzdve gyakran a természeti elemekkel, de sikerült a mezőgazdaságot növekedési pályán tartani. „A következő időszakban a gazdasági szabályozók, támogatások által, a szakmai hátteret megadva, egyúttal az új piacok megszerzésével erősítjük az agráriumot” – mondta. A növekedési pálya tartós fenntartása szerinte több tényezőtől is függ, az árak, a világ és Magyarország élelmiszer-fogyasztásának alakulásától is. Mindkettőben van növekedési tartalék. A belső keresletet erősítheti szerinte, hogy a háztartások végre megmenekülnek a devizahitelektől, és egyre szebb számokat produkál a turizmus is.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e újabb állami földprogram, kijelentette: „folytatjuk a megkezdett munkát, a Földet a gazdáknak programot”. Minden felszabaduló területet meghirdetnek, eddig 280 ezer hektárnál tartanak, hétezernél több új gazda, földbérlő van. Mintegy 600 ezer hektárnyi állami földterület van, termőföld, ebből 400 ezer hektárig tudnak elmenni a programban – tette hozzá, megjegyezve, hogy a kisebb, egy-három hektárnyi kiterjedésű állami területeket folyamatosan értékesítik.

Kitért arra is, hogy nem hallgat a tárca a Kiss Szilárd-ügyben: aki törvényt sért, annak számolnia kell a következményekkel. A miniszter hangsúlyozta, a tárca álláspontja az, hogy Kiss Szilárd mint agrárattasé jól végezte a munkáját. Például 2012–2013-ban huszonöt százalékkal nőtt a mezőgazdasági kivitel Oroszországba. „Az ezen túlmenő tevékenységéről nincs tudomásom. Hogy magánemberként milyen tevékenységet folytatott, arra nincs rálátásom” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.