Feljelentést tesz az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél történt, a jegybank álláspontja szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt.

MNO
2015. 03. 03. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB kedden az MTI-vel közölte, a büntető törvénykönyv előírásaiba ütköző hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt fordultak a nyomozó hatósághoz.

Közleményében a jegybank felidézi, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2014. december 5-én azért vonta vissza a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét, mert a bank működése számos ponton nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

A Széchenyi Bank végelszámolás alatt áll, betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve az állam kártalanította.

A jegybank a Széchenyi Bank engedély-visszavonását követően indított – még folyamatban lévő – személyi felelősségre vonatkozó vizsgálata során döntött a feljelentés megtételének szükségességéről. Az MNB a nyomozó hatóság számára konkrét problémás tranzakciókra, bankvezetői intézkedésekre vonatkozó adatokat, információkat is rendelkezésre bocsátott – közölték.

A nemzetgazdasági miniszter abban bízik, hogy néhány héten belül elkészül a kormány előterjesztése a pénzügyi szervezetek ellenőrzésének a szigorításáról – jelentette ki a minap Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.