Háromévente ellenőriznék a befektetési vállalkozásokat

A törvénymódosítás kiterjed az értékpapírszámlákra, az ellenőrzésre és a felügyeleti munka szigorítására.

MA
2015. 03. 03. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy a jegybankkal közösen előkészítés alatt lévő törvénymódosítás kiterjed az értékpapírszámlákra, az ellenőrzésre és a felügyeleti munka szigorítására.

Elmondta: a javaslat változást hoz abban, hogy az értékpapírszámlákhoz kapcsolódó pénzforgalmi számlák használata mire korlátozódjék, azokat csak az értékpapír-műveletekhez lehessen felhasználni, és egyéb pénzforgalomra, például közüzemi díjak kifizetésére ne. Ezzel szeretnék garantálni, hogy a jövőben ne forduljon elő olyan helyzet, amikor emberek a közüzemi díjakat sem tudják kifizetni, mert befagyott a számlájuk az érintett pénzintézeteknél.

A Buda-Cash vezetői szabadlábon védekeznek, egyikük sincs előzetes letartóztatásban. Bánáti János, a brókerház tulajdonosának, Tölgyesi Péternek az ügyvédje lapunknak arról beszélt, hogy ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, és eddig még nem merült fel a személyi felelősség kérdése. Ebből következik, hogy egyelőre nincs szó arról, hogy a Buda-Cash vezetőinek a magánvagyonukból kellene kártalanítaniuk a brókerház ügyfeleit. Bánáti János megerősítette: védence Magyarországon tartózkodik. A cég egyébként egy igen terjedelmes cégháló egyik tagja, így nagyon szövevényes háttérrel rendelkezik. Mint arra a Fidesz-frakció a napokban felhívta a figyelmet, Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását.

A betéteseket 30 millió forintig kártalanítják még márciusban, egyúttal átfésülik a brókercégek nyilvántartási rendszereit is. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt bejelentette, hogy a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.