Hatalmas károkat okoznak a rágcsálók hazánkban

Tavaly az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezeipocok-túlszaporodása alakult ki Magyarországon.

MA
2015. 03. 05. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága közleményében hangsúlyozza: az idén is időben fel kell készülni a rágcsálók elleni hatékony védekezésre, hogy a tavalyihoz hasonló, kedvező környezeti feltételek esetén fenyegető károkat meg lehessen előzni.

A Nébih emlékeztet arra, hogy 2014-ben az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezeipocok-gradációja (vagyis túlszaporodása) alakult ki Magyarországon. Az ország több megyéje is nagy károkat szenvedett emiatt.

A hivatal most szorgalmazza, hogy a gazdák a későbbi károk megelőzése érdekében kellő időben hajtsák végre a védekezést,  kiemelten ügyelve azokra a területekre is, amelyeken az előző évben nem tett kárt a mezei pocok. A felméréshez és a védekezés elvégzéséhez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását is.

A közleményben kitérnek arra, hogy a védekezési módszereket az integrált növényvédelem elvét követve célszerű megválasztani. Fontos, hogy az agrotechnikai védekezés lehetőségeit is alkalmazzák, a talajműveléssel ugyanis megsemmisíthetők a fészkek, és így csökken a rágcsálók egyedszáma – teszik hozzá.

Magyarországon jelenleg három készítmény (Arvalin LR, Polytanol, Delu) rendelkezik engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre, amelyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.