Hatmilliárdból csökkentik a várólistákat

A szakma szerint növelni kellene a műtéti kapacitásokat, és szakorvosokból is komoly hiány van.

MA
2015. 03. 11. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tavaly év végén meghirdetett várólista-csökkentési programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, ahol a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípő- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló, a szürkehályog-műtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) statisztikája szerint jelenleg több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén – írja szerdai cikkében az újság.

Az OEP szakemberei a cikk szerint korábban 8 milliárd forintra becsülték a leghosszabb várólisták felszámolásához szükséges összeget.

Az anyagiakon túl a nagyszámú beavatkozások elvégzésének egyéb feltételei is hiányoznak. A legszűkebb keresztmetszet a humánerőforrás: ortopéd szakorvos, illetve traumatológus még talán akad, de aneszteziológusból, műtősnőből komoly hiány van – mondta a lapnak Böröcz István ortopéd főorvos, aki a Magyar Ortopéd Társaság képviseletében korábban maga is részt vett az OEP-pel folytatott várólista-egyeztetéseken. Hozzátette: a műtéti kapacitásokat is növelni kellene ahhoz, hogy érezhetően rövidüljenek a várólisták, ezenfelül az utókezeléssel is gond van – nincs elegendő rehabilitációs osztály, illetve ágy, ahol a sokszor egyedülálló betegeket el kellene helyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.