Hétfőn lehull a lepel a görög kormány terveiről

A Cíprasz vezette görög kormány jövő hétfőig bemutatja euróövezeti partnereinek a tervezett reformcsomagot.

HZS
2015. 03. 24. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök előző nap Angela Merkel német kancellárral tárgyalt Berlinben a görög államadósság-válság kezelését szolgáló nemzetközi hitelprogram és a hozzá kapcsolódó reformok ügyében.
„Úgy vélem, sikerült megtalálni a pontokat, amelyeken közeledés lehetséges” – mondta Gavriíl Szakelarídisz szóvivő a megbeszélésről.

Cíprasz és Merkel nem tárgyalták meg részleteiben a reformcsomagot, csupán nagy vonalakban beszéltek róla. A csomag nem tartalmaz majd a gazdasági visszaesés irányában ható elemeket, de strukturális jellegű intézkedéseket igen – tette hozzá. Szakelarídisz elmondta azt is, hogy a miniszterelnök görögországi hivatalos látogatásra hívta meg a német kancellárt, de a látogatás tervezett időpontjára nem tért ki.

A német kancellár hétfőn Berlinben a görög kormányfővel folytatott megbeszélést. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Németország csak egy az euróövezet 19 tagállama közül, a görög válság kezelését szolgáló nemzetközi hitelprogram és a hozzá kapcsolódó reformok ügyében pedig a hitelező intézmények ajánlása alapján az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának, az eurócsoportnak kell döntenie.

Aléxisz Cíprasz arra tért ki, hogy nem azért utazott Berlinbe, hogy pénzügyi segítséget kérjen, hanem hogy a német kancellárral feltárják, mely kérdésekben értenek egyet és milyen ügyekben vannak nézeteltéréseik. Az új görög kormány megörökölte elődeitől a pénzügyi, gazdasági gondokat, amelyek igen súlyosak, mert az utóbbi öt év válságkezelő munkája „nem volt sikertörténet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.