Ilyen még nem történt a briteknél

Történelmi mélypontra, zéróra csökkent az éves brit infláció a múlt hónapban.

HZS
2015. 03. 24. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) keddi bejelentése szerint a fogyasztói árak átlaga februárban nem változott  tavaly februárhoz képest. Nagy-Britanniában – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban – soha nem volt zéró a tizenkét havi fogyasztói árindex azóta, hogy az ONS 1988-ban elkezdte az éves inflációs adatok havi rendszerességű közlését. Januárban 0,3 százalékos éves pénzromlást mértek Nagy-Britanniában, és már az is mélységi rekord volt.

A brit inflációra az ONS szerint elsősorban az üzemanyagok és az élelmiszerek gyakorolnak lefelé ható nyomást. A hivatal kimutatása szerint az üzemanyagok kiskereskedelmi ára februárban 18 hónapja, az élelmiszereké 10 hónapja csökkent vagy stagnált éves összevetésben. E két termékcsoport együtt az ONS becslése szerint hozzávetőleg 0,9 százalékponttal csökkentette a tizenkét havi fogyasztói árindexet a múlt hónapban.

A brit központi bank számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. Ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján az intézmény kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a pénzügyminiszternek az okokról. Mark Carney, a jegybank tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta harmadszor lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek; az elsőt a decemberben kimutatott 0,5, a másodikat a januári 0,3 százalékos éves infláció miatt kellett elküldenie.

Londoni elemzői vélemények szerint Carney a következő hónapokban további hasonló leveleket írhat Osborne-nak, mivel az infláció nagy valószínűséggel még messze nem érte el mélypontját, sőt már ebben a hónapban negatív tartományba is süllyedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.