Kelet felé nyit a Balkán

Szerbia után Horvátország is szorosabb kapcsolatot építene ki az Egyesült Arab Emírségekkel.

mr
2015. 03. 06. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Lalovac bejelentette, hogy e hónap közepén az Egyesült Arab Emírségek fővárosába utazik, s egy kedvező hitelfelvételről fog tárgyalni. Az öbölmenti ország ugyanis már hónapok óta óriási érdeklődést tanúsít a régió iránt – írja a horvát Jutarnji list.

A lap nem hivatalos információi szerint a horvát pénzügyminiszter az emírségek befektetőitől kétmilliárd dolláros kölcsönt igényelne 1,5 százalékos kamatra. Az újság azt írja, hogy egy ekkora összegű hitellel ki lehetne fizetni azokat a kedvezőtlen hiteleket, melyeket korábban az állami vállalatok vettek fel.

Mivel így a horvátok nagyon olcsón jutnának hitelhez, okkal merül fel a kérdés, hogy miért adna pénzt az Emírségek Horvátországnak. Hrvoje Stojic, a Hypo Bank elemzője a lapnak elmondta: mivel az arab országnak szüksége van élelmiszerre, Szerbia a mezőgazdasága miatt volt fontos a befektetőknek. A szakértő szerint elképzelhető, hogy az ázsiai országnak Horvátországra is emiatt lenne szüksége, azonban ezek egyelőre csak feltételezések. „Amennyiben a piaci ár alatt adnak hitelt, annak kell hogy oka legyen. Az Egyesült Arab Emírségek nem a Világbank, hogy kedvező hiteleket adjon az országoknak fejlesztési célokra” – tette hozzá az elemző.

Szerbia már korábban az Emírségek látókörébe került: két évvel ezelőtt egy sor befektetést hajtottak végre az országban. Akkor a Kopaonik hegyen megvásárolták a Jugobank régi szállodáját, és most új komplexumot építenek. Az Etihad vállalat pedig stratégiai partnerségre lépett a szerb Jat Airwayszel, amiből később létrehozták Szerbia legnagyobb légitársaságát, az Air Serbiát. Ráadásul a balkáni ország további befektetésekre is számít: az Emírségek képviselői jelen voltak a belgrádi turisztikai vásáron, a szerb védelmi miniszter pedig nemrég tért haza az Egyesült Arab Emirátusokból, ahol az együttműködési tervekről tárgyaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.