Kizárólag ipari felhasználásra szánt húst exportáltak hazánkból Ukrajnába

Bognár Lajos kiemelte: a termék közfogyasztásra nem kerülhetett.

MA
2015. 03. 23. 22:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztató az aktuális helyzetet ismertetve idézi Bognár Lajos országos főállatorvost, miszerint: a magyar hatóságnak sikerült elérnie az ukrán állat-egészségügyi hatóságot, amely nem rendelkezik információval a főügyészségi nyomozással kapcsolatban.

Az ukrán főügyészség múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországról 178 tonna, szalmonellával és liszteriával fertőzött csirkehús került az ukrán piacra, és ezért büntetőeljárást indított az ügyben. A közlés szerint az importőr vállalat felelős vezetői ellen veszélyes termék forgalomba hozatala és hamisítás vádjában indítottak eljárást.

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára akkor azt mondta: az említett ügyről a magyar szaktárcának nincs semmilyen hivatalos információja. A szóban forgó üggyel kapcsolatban a magyar állat-egészségügyi hatósághoz hivatalos megkeresés nem érkezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei által végzett hétvégi ellenőrzés eredménye alapján az országos főállatorvos azt a tájékoztatást adta, hogy Magyarországról kizárólag MSM-et, azaz mechanikusan szeparált terméket, és nem csirkehúst szállítottak 2015-ben Ukrajnába. Közfogyasztásra szánt baromfihúst 2014-ben is csupán csekély mennyiségben (107 tonna) exportált Magyarország Ukrajnába.

A magyar hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az MSM termékekkel kapcsolatban további információkat szerezzen az ukrán főügyészségtől. Bognár Lajos az üggyel kapcsolatban azt is hangsúlyozta: Magyarországon ilyen, kizárólag ipari felhasználásra szánt termék közfogyasztásra nem kerülhetett – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.