Közel hétmilliárd forintot kell törlesztenie március végéig a BKV-nak

A Nemzetgazdasági Minisztérium hosszú távú megoldást szeretne.

RZ
2015. 03. 12. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napi Gazdasággal a BKV közölte, hogy március végéig az 53 milliárd forintos hitelállománya első részletét, 6,7 milliárd forintot kell visszafizetnie a bankoknak. Felhívják rá a figyelmet, hogy eddig kellene dönteni az állami adósságátvállalásról is, azonban ennek elmaradása esetén a cég magától is vissza tudja fizetni a pénzt – igaz, ennek forrását nem osztották meg a lappal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium eközben arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy az 53 milliárdos hitel átvállalása csak abban az esetben valósulhat meg, ha az egybekapcsolódik a közlekedési cég finanszírozásának hosszú távú rendezésével, amit jelenleg több tíz milliárdos hiány jellemez. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter február végén már tárgyalt a kérdésről a főváros és több kerület vezetőjével.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a BKV-nak járó közszolgáltatási díj a 2012 előtt felvett és működésre felélt hitelek kamatköltségeit fedezi, a tőketörlesztések visszafizetését csak korlátozott mértékben teszi lehetővé.

A Napi Gazdaság emlékeztet rá, hogy tavaly 9,4 milliárdos hitelre keresett refinanszírozót a BKV, de ez nem valósult meg, így végül a főváros segített be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.