Lombard Lízing: Rogán jegybanki vizsgálatot kér

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy egy tucat adós autóhitele után nem akar elszámolni velük a Lombard.

HZS
2015. 03. 31. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal keddi budapesti sajtótájékoztatóján a kérését azzal indokolta, hogy szerinte a Lombard Lízing Zrt. nem tartja be a bankok elszámoltatásával kapcsolatos törvényt. A jogszabály pedig egyértelmű: minden olyan autóhitelessel, aki magánszemélyként vette fel a hitelét, a Lombard Lízingnek is és minden más cégnek is el kell számolnia – magyarázta a frakcióvezető, hangsúlyozva, hogy „ebben nincs mérlegelési lehetőség”. Rogán Antal kérte az MNB-t az ezzel kapcsolatos sürgős vizsgálat lefolytatására, arra, hogy utasítsa a törvénysértés felfüggesztésére a Lombard Lízing Zrt.-t, a fennmaradó vitás esetekben pedig bírálja el az ügyfelek panaszait. Kérte egyúttal azt is, hogy a jövő héten tájékoztassák az ügyben a parlament gazdasági bizottságát.

A Magyar Nemzet kedden arról írt, csaknem egy tucat adós kereste meg a lapot azzal, hogy autóhitelük után nem akar elszámolni velük a Lombard, mert a pénzintézet szerint az adósok egy csoportja nem tartozik az elszámolási törvény hatálya alá, mivel nem minősülnek fogyasztónak.

A Magyar Nemzeti Bank közölte: ha valaki fogyasztói hitelt vett fel, akkor a törvény alapján vonatkozik rá az elszámolás, a pénzügyi intézmény utólagosan nem vizsgálhatja felül azt, hogy milyen célra használta fel az adott fogyasztó a hitelt. Hozzátették, hogy a jegybank már jelezte ezzel kapcsolatos elvárásait a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.